Er zijn al heel wat kunstwerken in de wijk Palenstein. Zoals het bronzen reliëf op de muur vlakbij een school aan het Rakkersveld. Of het spiegeltjesreliëf (Wall of Sound) met meer dan 2800 spiegelende vormpjes aan de muur van het Erasmuscollege. Of het kunstwerk in het atrium van het Castellum dat plek biedt aan verschillende verzamelingen. Naast deze bestaande kunstwerken is er straks ook ruimte voor een nieuw kunstwerk in Palenstein.
Waarom een kunstwerk
Een kunstwerk kan veel betekenen. Het kan een ontmoetingspunt of een opvallend markeringspunt zijn. Het kan een verhaal of een betekenis hebben. Herkenning en verbondenheid geven tussen de mensen die de plek gebruiken. Een kunstwerk moet daarom goed afgestemd zijn op de omgeving.
Projectgroep
Een projectgroep met inwoners heeft nagedacht aan welke wensen en eisen een kunstwerk in Palenstein moet voldoen. Ook gaan zij op zoek naar een geschikte locatie en kiezen een kunstenaar. De projectgroep blijft het hele kunstproject betrokken.
Vier kunstenaars maken een schetsidee
Uit 59 ingezonden portfolio’s heeft de projectgroep vier kunstenaars gekozen. Zij krijgen de opdracht om een schetsidee voor te leggen.
• Q.S. Serafijn in samenwerking met Jan Willem Terlouw: De projectgroepleden zijn onder de indruk van de vaak monumentale werken die Serafijn in samenwerking met anderen al jaren voor de openbare ruimte maakt. Er zit veel verbeelding in het werk en ook de afwisseling van abstract tot figuratief spreekt hen aan.
• Karin van Iterson: In de categorie vormgevers koos de groep Karin van Iterson. Haar werk sprak het grootste deel van de projectgroep aan, omdat het mooi is gemaakt en helder vormgegeven met een fraai kleurgebruik. Ook het feit dat Van Iterson tekst gebruikt, vond de groep positief.
• Tijs Rooijakkers: De projectgroep koost voor Tijs Rooijakkers omdat hij als kunstenaar nauw samenwerkt met inwoners en/of gebruikers van een plek. Bovendien heeft hij al een aantal monumentale projecten in de publieke ruimte op zijn naam staan die de groep aansprak, door de mooie vormen en het (subtiele) gebruik van tekst.
• David Bade: Deze kunstenaar heeft al vaker met succes inwoners en gebruikers betrokken bij zijn maakproces. Die ervaring en de vele kleurrijke, monumentale beelden die hij in de openbare ruimte heeft gemaakt gaven de doorslag voor de projectgroep.
Planning
De kunstenaars maken komende maanden een schetsidee. De projectgroep kiest in de zomer van 2024 uiteindelijk één schetsidee uit. Dit idee wordt uitgewerkt tot een ontwerp en later ook uitgevoerd. Het kunstwerk moet in juni 2025 klaar zijn.
Meer weten over kunst? Kijk op www.zoetermeer.nl/kunst
Nieuwsoverzicht