De afgelopen twee jaar werkte Karen Zum Vörde Sive Vörding in Palenstein als gebiedsbeheerder. Per september 2023 volgt Marloes Antonissen haar op. Zij houden zich namens de gemeente bezig met de sociale en stedelijke ontwikkelingen in de openbare ruimte.
Wat doe je als gebiedsbeheerder?
De functie van gebiedsbeheerder bestaat nu twee jaar. De gebiedsbeheerder zorgt voor verbinding tussen bewoners en veranderingen in de openbare ruimte.
“Het is een ontzettend leuke functie en we willen graag bewoners vroegtijdig betrekken bij ontwikkelingen”.
Marloes heeft 15 jaar als pedagogisch medewerker gewerkt en was toe aan een nieuwe uitdaging. Zij is net gestart als gebiedsbeheerder. Wat Marloes aanspreekt in de functie, is de veelzijdigheid en in de wijk tussen de mensen aanwezig zijn. Je bent als gebiedsbeheerder de oren en ogen in de wijk en daarbij ook de tussenpersoon tussen de bewoners en de gemeente. Dat maakt het werk heel leuk.
Waar kennen bewoners de gebiedsbeheerder van?
Bewoners kennen Karen onder andere van de bewonersbijeenkomsten over het groen bij het Sandrinapad. Ook is Karen bekend van het project Schoon is gewoon. Hierdoor zijn in het winkelcentrum afvalbakken geplaatst om afval te scheiden. Ook zijn er contacten met winkeliers over het schoonhouden van de omgeving. Het verminderen van zwerfafval en grofvuil, die bewoners bij de containers plaatsen, is een uitdaging in de wijk. De gebiedsbeheerders hebben waardering voor de medewerkers van de afvalinzameling en de wijkaannemer, die hard werken aan het schoonhouden van Palenstein. Ook zijn ze blij met de inzet van de bewoners, die regelmatig vrijwillig zwerfafval opruimen.
Wat kenmerkt Palenstein?
Bij alle ontwikkelingen is het belangrijk om bewoners in een vroeg stadium te betrekken. Palenstein heeft veel betrokken bewoners en dat kenmerkt de wijk. Een voorbeeld is het bewonersinitiatief voor een adoptietuin bij de Ambachtsherenlaan. Alle eer is hier voor de bewoners. De adoptietuin is meer dan alleen groen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder Tai Chi. Ook zijn deze bewoners betrokken bij het opruimen van afval in de wijk. De wil van de bewoners om de wijk te verbeteren, is sterk aanwezig.
Wat geeft Karen haar opvolger mee?
Na bijna 20 jaar werkzaam te zijn geweest bij de gemeente Zoetermeer, gaat Karen van haar pensioen genieten. Zij draagt het stokje over aan Marloes. Karen geeft haar mee om de betrokkenheid van bewoners te koesteren en hen in een vroeg stadium overal bij te betrekken.
Marloes hoopt dat de bewoners zich vrij voelen om haar over nieuwe ideeën en suggesties, zoals buurtinitiatieven, te benaderen.
Hoe ziet Palenstein er over een paar jaar uit?
Er zal over een aantal jaar enorm veel veranderd zijn in Palenstein en dat zal een verrijking en verbetering zijn voor de wijk.