Interview | Projectmanager stedelijke ontwikkeling Rob Pronk Palenstein

Misschien heeft u hem wel eens zien lopen in de wijk of hem ontmoet tijdens een bijeenkomst. Rob Pronk is sinds vier jaar projectmanager bij de gemeente voor het vernieuwen van de wijk Palenstein. Je vindt hem geregeld in de bouwkeet aan de Cornelis Boslaan.

Wat is je achtergrond?
Met een grote glimlach vertelt Rob dat hij zijn werk hartstikke leuk vindt en bijna zijn gehele carrière in projecten heeft gewerkt. Zo’n 20 jaar geleden startte hij bij de gemeente Zoetermeer als planner bij het projectenbureau Oosterheem. Hij heeft daar veel geleerd over hoe het is om een nieuwe woonwijk te bouwen. Rob heeft een bouwkundige en civieltechnische achtergrond. Een bouwkundige houdt zich bezig met de bouwprocessen van gebouwen, kantoren, woningen et cetera. Bij civiele techniek, ben je onder andere bezig met kabels, leidingen, wegen, riolering, bruggen. Deze brede achtergrond komt hem goed van pas. Zeker bij alles wat komt kijken om van Palenstein een wijk te maken waar het prettig wonen, werken en recreëren is.

Wat vind je leuk aan je werk?
Rob vindt het leuk, om met verschillende personen in een team iets voor elkaar te krijgen. Als gemeentelijk projectmanager werk je voor de stad en haar inwoners. Bij projecten werkt de gemeente Zoetermeer samen met de betrokken partijen bijvoorbeeld woningbouwcorporaties of projectontwikkelaars. Samen gaan ze altijd in gesprek met de bewoners voordat er wordt gebouwd in een wijk. In deze participatie bijeenkomsten met bewoners, kan informatie worden gedeeld en zijn er bijeenkomsten waar bewoners mee mogen denken.

“Elke dag zijn er momenten dat Rob blij is en ziet dat de gemeente het samen met alle betrokkenen voor elkaar krijgt om bouwproces goed te laten verlopen”.
 

Wat maakt Palenstein zo bijzonder voor Zoetermeer?
Palenstein is één van de eerste wijken waar besloten is om grootschalige aanpassingen in de wijk te gaan doen. Dit doen we samen met de woningbouwcorporaties. Dat is bijzonder en anders dan voorheen. Zoetermeer was gewend aan het bouwen van complete nieuwbouwwijken in open weiland. Nu wordt er gebouwd in een bestaande leefomgeving van bewoners. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

De woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars laten de woningen bouwen. Dat doet de gemeente niet zelf. In Palenstein zijn een aantal flats gesloopt en daarvoor komen nieuwe laagbouw en appartementengebouwen voor terug.

Wat houdt het werk als projectmanager in?
Als projectmanager is Rob verantwoordelijk voor het coördineren van het proces aan de kant van de gemeente. Dat begint met gesprekken met bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie, maar ook over het informeren van de gemeenteraad, het college, collega’s, huidige bewoners en architecten. Het werk van een projectmanager heeft diverse invalshoeken.

Is je werk veranderd in de afgelopen jaren?
Projectmanagement nu is heel anders dan 10 jaar geleden. Toen werden er nieuwbouwwijken in weilanden gebouwd . Nu bouwen we vooral in de bestaande stad. Dit vraagt om een andere aanpak. Rob moet daarbij meer rekening houden met de omgeving. Het is soms een krap gebied om in te werken.

Wat is je grootste uitdaging in Palenstein?
Op dit moment wordt er nog druk gewerkt in Palenstein en dat duurt nog ongeveer twee jaar. De uitdaging is om er samen met alle betrokken bouwpartijen ervoor te zorgen dat de bestaande omgeving tijdens de bouw veilig is en blijft. Veiligheid en toegankelijkheid staan tijdens de bouw altijd voorop.

Hoe ziet Palenstein er over een paar jaar uit?
Een paar jaar geleden heeft iemand het oude winkelcentrum als één van de lelijkste plekken in Nederland genoemd. Dit oude winkelcentrum bestaat niet meer en er is nu een mooi nieuw winkelcentrum. Als de bouw klaar is in Palenstein, ligt er een waanzinnige wijk met een prachtige singel.

Nieuwsoverzicht
Photo for Interview | Projectmanager stedelijke ontwikkeling Rob Pronk Palenstein