Meedenken over een nieuw kunstwerk in Palenstein?

Wist u dat er al flink wat kunstwerken zijn in de wijk Palenstein? Zoals het bronzen reliëf op de muur vlakbij een school aan het Rakkersveld. Of het spiegeltjes – reliëf (Wall of Sound) met meer dan 2800 spiegelende vormpjes aan de muur van het Erasmuscollege. Of het kunstwerk in het atrium van het Castellum dat plek biedt aan verschillende verzamelingen.

Naast deze bestaande kunstwerken is er straks ook ruimte voor een nieuw kunstwerk in Palenstein. Dit kunstwerk wordt gemaakt door een professionele kunstenaar. Wat er komt en waar is nog niet bekend. Daar hebben wij u bij nodig!

Waarom een kunstwerk?
Beeldende kunst is belangrijk voor de beleving van de omgeving waar je woont, werkt en recreëert. Door kunst in opdracht te laten maken voor een speciale plek, onderscheidt Zoetermeer zich van andere steden.

Een kunstwerk kan veel betekenen. Het kan een ontmoetingspunt of een opvallend markeringspunt zijn. Het kan een verhaal of een betekenis hebben. Herkenning en verbondenheid geven tussen de mensen die de plek gebruiken. Uiteraard moet het kunstwerk uniek zijn en een artistieke kwaliteit hebben. Het moet vooral goed afgestemd zijn op de omgeving.

Projectgroep
Om al deze onderdelen van de kunstopdracht te verkennen starten we een projectgroep met inwoners, gebruikers en/of geïnteresseerden van de wijk. De leden van de projectgroep denken samen na over de locatie en de precieze opdracht voor het kunstwerk. De projectgroep staat onder begeleiding van een projectleider en een professionele kunstadviseur.

Hoe verloopt het proces?
In de projectgroep komen inwoners, ondernemers, belangenverenigingen en de gemeente bij elkaar. Samen formuleren de projectgroepleden de wensen en eisen waaraan het kunstwerk moet voldoen. Ook gaan zij op zoek naar een geschikte locatie. Ze kiezen uit verschillende professionele kunstenaars drie kunstenaars die een schetsidee mogen maken. De gekozen kunstenaar maakt daarna een voorlopig ontwerp. De gemeente kijkt of het ontwerp haalbaar is. De kunstenaar maakt dan het definitieve ontwerp en gaat, na goedkeuring van de projectgroep, aan de slag met de uitvoering ervan. Volgens de planning zal het kunstwerk in het voorjaar van 2025 klaar zijn.

Wat vragen we van de projectgroepleden?
U hoeft geen ervaring of kennis te hebben op het gebied van kunst; iedereen kan meedoen. Als u meedoet, investeert u in totaal 14 tot 16 uur in dit project, verspreid over 1,5 jaar.

Het gaat onder andere om:
• kennismaken met de projectleider en uitleg over de aanpak;
• gezamenlijk schrijven van een kunstopdracht;
• uitzoeken van een locatie;
• kiezen van een professionele kunstenaar;
• beoordelen van de drie schetsideeën;
• inbreng leveren voor het vervolgtraject, waarin het gekozen schetsidee wordt uitgewerkt tot een uit te voeren ontwerp.

De bijeenkomsten met de projectgroep vinden meestal overdag plaats. Bent u een keer verhinderd, dan krijgt u de informatie via e-mail.

Meedoen?
Bent u de betrokken inwoner die wij zoeken? Stuur dan voor 20 oktober 2023 een e-mail met een korte motivatie naar kunstprojecten@zoetermeer.nl. Ook voor meer informatie en vragen kunt u mailen.

Meer weten over kunst? Kijk op www.zoetermeer.nl/kunst

Inwoners praten mee over een kunstproject. foto: gemeente Zoetermeer

Nieuwsoverzicht
Photo for Meedenken over een nieuw kunstwerk in Palenstein?