Start Living Lab Palenstein

MBO studenten en vmbo leerlingen maken deze week kennis met het Living Lab Palenstein Aardgasvrij. Vanuit de voormalige Tango garage in Palenstein verkennen ze de wijk en krijgen vervolgens echte werkopdrachten van bedrijven zoals Stedin.

Maandag 17 september hadden studenten en leerlingen de eerste afspraak met het Living Lab en werden welkom geheten door wethouder Jan Iedema van onderwijs: “Bij mijn aantreden als wethouder werd mijn uitdaging al duidelijk: verbind het onderwijs met bedrijfsleven! En dat is precies wat we in Palenstein gaan doen. In de grote zandbak achter deze garage worden de komende maanden woningen gebouwd, in de hele wijk worden vele huizen getransformeerd naar nul-op-de-meter. Jullie gaan daar vanaf nu deel van uitmaken, met actuele opdrachten uit de praktijk.”

Vmbo leerlingen van het Oranje Nassaucollege Clauslaan volgen het programma The Next Generation Woonwijk. Zij volgen een route door Palenstein om met eigen ogen te zien hoe deze wijk transformeert tot een moderne aardgasvrije woonwijk. Ter plaatse krijgen ze uitleg van professionals die in de wijk werken. Zo geeft Stedin uitleg bij de leidingen die er onder de grond nodig zijn en worden Nul-op-de-meter nieuwbouw woningen bezocht.

MBO studenten uit Gouda en Leiden van verschillende technische opleidingen , zoals bouw, installatietechniek, electro en smart technology volgen daarnaast het actieprogramma Energy Transition Living Labs. Studenten worden gevraagd mee te denken en met slimme suggesties te komen. De komende jaren moeten duizenden huizen per maand worden omgebouwd naar aardgasvrij. De studenten denken allemaal vanuit hun eigen opleiding mee aan mogelijke oplossingen voor deze uitdaging.


Bron: Zoetermeer Actief

Nieuwsoverzicht
Photo for Start Living Lab Palenstein