Plein Palenstein

Nieuw plein in Palenstein
De gemeente heeft een ontwerp gemaakt voor het nieuwe plein in Palenstein aan het Rakkersveld. Het plein komt te liggen vlakbij het winkelcentrum en het Castellum Palenstein. Het plein vormt samen met maatschappelijke voorzieningen, horeca, het winkelcentrum en de RandstadRailhalte het hart van de wijk Palenstein. Op deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelen van het nieuwe plein.

Meedenken over bestrating
Als wijkbewoner kunt u meedenken over het patroon voor de bestrating op het plein. Op het Rakkersveld zijn drie voorbeeldvakken van de bestrating aangelegd. Welk patroon vindt u het mooist? Bloem, wild of visgraat? Van 4 juli tot en met 2 augustus kunt u uw voorkeur aangeven via DoeMee Zoetermeer | Doe mee Zoetermeer. Het patroon met de meeste voorkeurstemmen komt op het plein te liggen.

Bijeenkomst 4 juli

Op donderdag 4 juli organiseerde de gemeente een inloopbijeenkomst over de plannen voor het nieuwe plein in Palenstein. Alle wijkbewoners waren hiervoor uitgenodigd. Zij konden sfeerbeelden bekijken. Ook konden de bewoners de voorbeeldvakken van de bestrating bekijken en direct hun voorkeur doorgeven. De sfeerbeelden vindt u onderaan deze pagina. Hier  kunt u de uitnodiging van de brief teruglezen.

 

Uitgangspunten nieuw plein
Het plein wordt een herkenbaar verblijfsplein voor iedereen met:

  • Een herkenbare uitstraling en veel groen en bomen;
  • Een eigen herkenbare inrichting. Denk aan bestrating, banken, plantvakken en verlichting.
  • Een flexibele ruimte voor buurtactiviteiten en kleinschalige evenementen;
  • Voldoende openbare zitgelegenheden, zowel in de zon als in de schaduw;
  • Ruimte voor horeca terrassen;
  • Aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.

De fietspaden over het plein maken onderdeel uit van het fietsnetwerk van de wijk en verbinden het plein met het winkelgebied, de RandstadRailhalte en de rest van de wijk.

Bestrating
Het plein wordt grotendeels bestraat met een vloer van herkenbare stenen. Door een opvallend bestratingspatroon in de kleuren rood, geel en zwart, krijgt het plein een bijzondere uitstraling. De fietspaden op het plein zijn herkenbaar doordat ze volledig in de rode pleinbestrating worden uitgevoerd.

Groeneilanden
Op het plein komen cirkelvormige groeneilanden van verschillende afmetingen. De eilanden krijgen een brede rand. De brede randen zijn van beton en hout  gemaakt en dienen als zitgelegenheid. In de groeneilanden komen bomen en een mix van bloemrijke vaste planten.

Door de vorm en de plaatsing van de eilanden ontstaat er een afwisseling van grotere en kleinere ruimtes en looproutes. Er is ruimte voor buurtactiviteiten zoals kraampjes of een springkussen.

Beplanting en bomen
De bomen op het plein variëren in soort en grootte. Met name midden op het plein zullen enkele forse bomen verschijnen die worden afgewisseld met kleinere boomtypen en meerstammige bomen. Qua soorten wordt gedacht aan linde, acacia, berk, esdoorn, es, kers en appel. Beplanting. De groeneilanden en rondom de losstaande bomen komt een mix van bloeiende vaste planten die het hele jaar rond wat te bieden heeft. Bij de boom- en beplantingskeuze wordt aandacht besteed aan de toepassing van soorten die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Verlichting
Het plein krijgt een ‘eigen’ herkenbare verlichting, die de sfeer van het plein in de avonduren ondersteunt en een gevoel van veiligheid biedt. De verlichting bestaat uit energiezuinige LED verlichting met gerichte bundels. Daardoor vindt er zo min mogelijk lichtverstrooiing naar de omgeving plaats en worden lichtgevoelige diersoorten zoals vleermuizen zo min mogelijk verstoord.